Wednesday, August 25, 2010

083 - HOW SMART IS YOUR TOWN? - Calculation Smart Growth Scorecard for Majlis Bandaraya Johor Bahru




USING SMART GROWTH SCORECARD - SELF ASSESSMENT TOOL


Smart Growth means adding new homes, new offices and businesses and new jobs to Suburban economy in a way that enhances the communities where we already live – without requiring higher taxes, adding to our road and traffic woes and without consuming or polluting our remaining farmland, beachfronts, woodlands and open spaces.


Sumber Scorecard : http://www.smartgrowthgateway.org/pdf_folder/scorecard2.pdf




Description of Smart Growth
Smart Growth is a general term for policies that integrate transportation and land use decisions in the process of urban growth, for example by encouraging more
Compact, mixed-use development within existing urban areas, and discouraging dispersed, automobile dependent development at the urban fringe. Smart Growth can help create more Accessible land use patterns, improve Transport Options, create more Livable communities, reduce public service costs and achieve other Land Use Objectives. Smart Growth is an alternative to urban sprawl.


Smart Growth Criteria

Final Score .........Grade dan Rumusan
100 – 90 ..............A Baik
89 – 80 ............... B Boleh di terima
79 – 70 ................C Sederhana
69 – 60 ................D Tidak Memuaskan
59 – 0 ..................F Amat Tidak Memuaskan

FINDINGS FROM THE STUDY......................

  • Municipal planning profile - the current regulatory environment influences the pattern of growth and development, view their current development pattern through a smart growth lens - GRED B

  • Makes the most of limited public resources and builds on public investments already made by encouraging new development where infrastructure and services already exist. Creates opportunity for infill or redevelopment of under-utilized, abandoned and brownfield sites - GRED D

  • Offers a range of housing types and sizes. Increases the choices available to households of all income levels - GRED C

  • Mix of uses - Creates a vibrant community where places to work, shop, live and play are integrated - GRED F

  • Maximizes use of existing transit service and other transportation options in order to decrease dependency on the automobile, thereby reducing traffic and encouraging walkability - GRED D

  • Walkable, designed for personal interaction - Designed for the human, rather than for the automobile. Helps to reduce traffic and create places with increased potential for social interaction, walking and sense of community - GRED F

  • Protects open space, farmland and critical environmental areas - Benefits the general public as itspares watersheds, scenic vistas and agricultural areas needed for drinking water, farm and tourism revenues and strong quality of life - GRED C

  • Respectful of community character, design and historic features - Growth is in keeping with the local architecture, especially if in historically significant area. Enhances the overall quality and values of the community. Enhances the community’s desirability as a place to live, work, shop and recreate - GRED C

  • total overall criteria - GRED D

Apa tindakan yang perlu dilakukan oleh Perancang Bandar????........

videoContoh Sketch-Up pelajar Tahun Dua.

Penghargaan dan Terima Kasih kepada Kumpulan Eminence

Monday, August 23, 2010

082 - URBAN SPRAWL ANALYSIS FOR KUALA LUMPUR MUNICIPALITY - some impacts



1. IS URBAN SPRAWL considered as a threat in Kuala Lumpur Municipality? analysis result 87.5%
2.
ARE THERE DEDICATED national/regional/local measures to limit urban sprawl in KL? analysis result 12.5%
3.
URBAN SPRAWL ENVIRONMENTAL IMPACTS - Loss of environmental resources.


Analysis result
a. Loss of soil biodiversity - Ranking 1
b. Hydrological impairment of small watershed - Ranking 2
c. Loss of soil permeability - Ranking 3
d. Consumption of land and soil - Ranking 4
e. Consumption of concrete and other building materials - Ranking 5
f. Over extraction of gravel from river beds or ridges - Ranking 6


4. URBAN SPRAWL ENVIRONMENTAL IMPACTS - Efficiency of compact urban areas vs. sprawled areas.


Analysis result
a. Growth in CO2 emissions - Ranking 1
b. Growing consumption of energy - Ranking 2
c. Increase in travel related energy consumption - Ranking 3
d. Growing consumption of water - Ranking 4


5. URBAN SPRAWL ENVIRONMENTAL IMPACTS - Natural, protected areas and rural environments.


Analysis result
a. Loss of best agricultural land - Ranking 1
b. Increase in soil erosion in remote areas - Ranking 2
c. More noise in urban fringe areas - Ranking 3
d. Loss of natural habitats - Ranking 4
e. Increase in the use of water and fertiliser in less productive areas - Ranking 5


6. URBAN SPRAWL ENVIRONMENTAL IMPACTS - The quality of urban life and health.


Analysis result
a. Traffic congestion - Ranking 1
b. Increase in air pollution - Ranking 2
c. High noise level - Ranking 3
d. Insufficient public transport network due to expanding urban area - Ranking 4
e. Vulnerability of suburbs to major geo-hazards (fast floods, land subsidence, landslides) - Ranking 5
f. Increase in respiratory problems (such as asthma) - Ranking 6
g. Vulnerability of suburbs to minor geo-hazards - Ranking 7


7. URBAN SPRAWL SOCIO-ECONOMIC IMPACTS - Social impacts.


Analysis result
a. Less social interaction - Ranking 1
b. Exacerbation of social and economic division - Ranking 2
c. Concentration of poor quality neighbourhoods in the inner city - Ranking 3
e. Segregation of residential areas - Ranking 4


8. URBAN SPRAWL SOCIO-ECONOMIC IMPACTS - Economic impacts.


Analysis result
a. Additional costs of the extension of urban infrastructures including utilities and related services, across the urban region - Ranking 1
b. Increased household expenditure on commuting from home to work over longer and longer distances - Ranking 2
c. Cost of the congestion for business in sprawled urban areas with inefficient transportation systems - Ranking 3
d. Suboptimal use of abandoned industrial areas (brownfields) - Ranking 4
e. No savings in provision of water and sewage facilities - Ranking 5


9. LOCAL STAKEHOLDERS RESPONSES / MEASURES TO URBAN SPRAWL.


Analysis result
a. Policies for avoiding the use of greenfield sites and complementary urban containment policies - Ranking 1
b. Policies for the re-use of derelict brownfield sites and renovation of public spaces to assist in the creation of more compact urban forms - Ranking 2
c. Development of long term integrated plans promoting sustainable development and the limitation of urban sprawl - Ranking 3
d. Identification of the key partners including the private sector and community, as well as local, regional and national government and their mobilisation in the planning, implementation and evaluation of urban development - Ranking 4
e. Management of the urban-rural interactions via cooperation and coordination between urban authorities and rural and regional authorities in promoting sustainable development - Ranking 5


10. ANY FURTHER PROPOSALS TO HELP COMBATING URBAN SPRAWL?
- Urban Growth Boundary
- Proper Planning for Infill Development
- Conservation and Preservation Urban Fringe Area
- Upgrading Traditional Settlement
- Develope Transit Village, Suburban Compact Settlement
- More Development Control Measures
- Regionalism of Local Area

Any Comment?...Idea-Idea bernas?.

Saturday, August 21, 2010

Stesen Keretapi KTM di Bandar manakah ini....Jawapan post 079.






Yang menjawab betul boleh claim hadiah kat saya...... siapa tu!









The Batang Melaka railway station is a Malaysian train station stationed at and named after the town of Batang Melaka, Malacca.





Batang Melaka is a small town in Malacca, Malaysia. It is the only town in Jasin district to have a railway station. Another railway station is at Pulau Sebang, Tampin, Alor Gajah area. Batang Melaka has a small police station, a mosque, two government schools, a town hall, a Salvation Army Corps centre, and one main road.
Batang Melaka is connected to
Gemencheh which is 5 km away from another state called Negeri Sembilan. Another town it is connected to is called Selandar.





Wednesday, August 18, 2010

081 - MAHASISWA TAHUN AKHIR……Mengapa terlalu sukar memilih topik PSM!

Gambar Skema???






.......Terlalu broad, skop luas, tak tau nak kecikkan, samar-samar, tiada variabal yang jelas pada tajuk, bidang yang tidak jelas, bercampur aduk field of study, nak kaji tapi tak tau isu, isu macam tak rational aje, susah nak defend, macam tajuk assignment saja, terpengaruh dengan cara mengendali projek studio, tiada elemen study pada topik, tiada focus ! focus! focus!, nak pilih pensyarah yang senang lulus, pensyarah yang sama chemistry, pensyarah yang senang nak jumpa, siapa ahli panel?, data sekunder sahaja boleh tak?, susah dapat data, metod kajian tidak jelas..tak tau pun, tiada keaslian, tendency plagiat?, masa enam bulan apa boleh buat?, tidak kisah, nanti sajalah, wait and see, berserah saja, masa masih panjang, ada back-up, mintak tajuk pada pensyarah..lagi senang, tajuk apa-apa aje……….pun boleh??? Boleh extent next semester??

...................................Ini agaknya yang bermain-main di fikiran mahsiswa tahun akhir apabila diminta menghantar cadangan PSM. Pengalaman pertama membuat kajian atau research secara individu perlu ada kekuatan tersendiri. Ilmu yang telah banyak dipelajari perlu di’apply’. Kebijaksanaan mahasiswa mungkin terserlah pada masa proses ini. Sayangnya masih ramai yang gagal berfikir secara logik, rasional, apatah lagi untuk menyakinkan orang lain.…….

Bagaimana mengatasinya???..........Fahami CP

CP atau CADANGAN PENYELIDIKAN atau RESEARCH PROPOSAL dibuat untuk pelbagai peringkat - undergraduate atau post-graduate. Dari segi expectation adalah berlainan mengikut peringkat - Ijazah sarjana muda, Masters atau PhD. Format juga sedikit berubah. Namun perkara utama yang diperlukan ialah merangka, menjalankan kajian dan melaporkannya ie.menulis sehingga menjadi sebuah makalah berjilid untuk dirujuk. Oleh itu komponen penting seperti tajuk, penyataan isu dan masalah, objektif, persoalan kajian (research questions), rekabentuk metod kajian i.e sampling, instrumentation, data collection, dan data analysis perlu mengarah kepada topik yang dipilih. Perlu ada fokus! fokus! fokus! dan pemahaman isu secara jelas. Setiap kajian perlu ada hasil penemuan di akhir kajian, dan penting dirujuk semula kepada persoalan-persoalan yang telah disenaraikan. Persoalan kajian pula semestinya berkait langsung dengan apa boleh dikaji. ‘Literature reviews’ pula perlu dilakukan bagi menyokong keperluan kajian, menyemak kajian-kajian yang lepas dan memahami penemuan yang telah diperolehi. Di Peringkat awal ‘literature reviews provides the background and context for the research problem’. Secara amnya butir-butir ini perlu diketengahkan dalam CP:



  1. Topik - Memerlukan statement tajuk yang jelas, tidak meleret-leret, ada variabal di dalamnya yang difahami, tidak terlalu broad dan tidak samar-samar atau separuh masak - ada komponen research/study.

  2. Pengenalan dalam konteks kerangka teoritikal - Paragraf pertama adalah amat penting. Sebagai maklumat latar belakang dan untuk ‘establish a framework for the study’ beserta ‘broad issue’ yang ingin dikaji.

  3. Penyataan Isu dan Masalah - membincangkan ‘the context for the study’, dan menghurai isu yang terdapat melalui literature, teori, pengamatan, kajian-kajian atau ‘practice’ sedia ada.

  4. Tujuan/Objektif Kajian - Secara umum dan spesifik keseluruhan ‘purpose of the study’. Objektif perlu disenaraikan.

  5. Melakukan ‘review of the literature’ - sebagai latarbelakang, konteks permasalahan kajian, juga sebagai menjelaskan keperluan menjalankan kajian.

  6. Research questions atau Persoalan kajian - Pastikan berkaitan dengan apa yang ingin dikaji dan boleh diuji dengan data - RQs perlu disenaraikan (3-5 memadai).

  7. Justify skop kajian - aspek-aspek yang terlibat berkaitan jenis data, jangkamasa atau kawasan kajian.

  8. Metod atau kaedah kajian perlu direkabentuk dengan membincangkan kaedah ‘data collection, sampling, instrumentation dan teknik analisis data - ‘described with as much detail as possible’.

  9. Menjelaskan batasan kajian (limitations) dari segi skop dan kaedah kajian.

  10. Menjelaskan significance of the study - refine, revise, or extend existing related knowledge.

  11. References - Sekurang-kurangnya ’10-20 references in text’ telah dirujuk.

  12. Appendixes.

............Any comments???

Sunday, August 15, 2010

080 - SIAPA DAN DI MANAKAH MEREKA..........di masa itu.


A - Menikmati Keindahan Alam

B - Setia Bertugas Di Panas Terik Matahari

C - Menanti dan Terus Menanti

Friday, August 13, 2010

079 - SEMARAK AZAN SATU DUNIA - Satu Keajaiban.....



Stesen Keretapi KTM di Bandar manakah ini....Hadiah Misteri Menanti.
Clue : foto 1 - Tidak Besar
Clue : foto 2 - Sunyi
video
Azan sentiasa didengari di seluruh muka bumi ini tanpa berhenti.
Sahutan ALLAH MAHA BESAR selalu disebut tiap saat di bumi ini...inilah tanda kebesaran ALLAH.....

BERMULA DENGAN LAUNGAN AZAN SUBUH DI TIMUR INDONESIA DI KEPULAUAN SILIBIS PADA JAM 5.30 PAGI, BERIBU SURAU DAN MASJID BERSAHUTAN MENGUMANDANGKAN AZAN. ANTARA TIMUR DAN BARAT KEPULAUAN JAWA MEMPUNYAI PERBEZAAN WAKTU SEBANYAK SATU SETENGAH JAM, AZAN AKAN BERSAHUTAN DALAM JANGKAWAKTU INI, DIIKUTI OLEH SUMATRA. SEBELUM IANYA BERAKHIR DI INDONESIA, IA TELAH BERMULA DI MALAYSIA..... diikuti oleh Myanmar dan China. Dalam waktu 1 jam setelah ia bermula di Jakarta, azan bermula di Dhaka, Bangladesh dan berlarutan hingga ke barat India. Dari Calcutta dan Lakhnow seterusnya ke Mumbai dan Sri Nagar dan keseluruhan Kashmir. Seluruh bandar ke utara Pakistan juga mula mengumandangkan azan terus bersahutan. Sebelum azan berakhir di Pakistan, ia pula bermula di Afghanistan dan Muscat. Antara Muscat dan Baghdad perbezaan waktu ialah 1 jam dan dalam waktu sejam ini azan subuh mula berkumandang di United Arab Emirates, Kuwait, Yemen, Somalia dan Saudi Arabia. Antara Baghdad dan Keherah di Mesir mempunyai jangka perbezaan waktu juga 1 jam. Azan masih berkumandang Syria, Jordan dan Sudan dalam jangka waktu itu. Kaherah dan Instanbul terletak dalam jangkawaktu yang sama. Antara timur dan barat Turki mempunyai jangkamasa sebanyak 1 1/2 jam. Kaherah dan Tripoli ibu kota Libya mempunyai 1 jam perbezaan waktu. Dari Libya azan bersambung ke Tunisia, Algeria, Rabat ibu negara Morocco dan Marrakech. Proses seruan azan berterusan silih berganti menyelubungi seluruh negara Afrika. Laungan azan yang bermula di timur Indonesia waktu subuh sampai ke perairan lautan Atlantik selepas 9 jam. Tetapi sejurus sebelum azam dikumandangkan di perairan lautan Atlantik, ianya telah bermula kembali di timur Indonesia menandakan masuk waktu Zohor. Sebaik azan Zuhur tiba di Dhaka, azan Asar pula bermula di timur Indonesia. Selang beberapa jam kemudian, azan Maghrib pula bermula. Sebelum azan Maghrib mula dikumandangkan di Sumatra, azan Isyak pula mula kedengaran di timur Indonesia. Direnungkan kembali berpuluh ribu Mu'azzin di seluruh dunia bersahutan menyeru azan menyatakan kebesaran Allah, Syahadah dan seterusnya. Insya-Allah azan ini akan berterusan sehingga ke akhir zaman. Laungan azan merupakan satu fenomena yang agong yang akan sentiasa bertahkta di setiap sanubari umat Islam dan juga menandakan keagungan Islam.

Friday, August 6, 2010

078 - REBAKAN BANDAR ‘URBAN SPRAWL’ KE ATAS KAMPUNG-KAMPUNG MELAYU PINGGIRAN BANDAR DI MALAYSIA......Penemuan Kajian untuk penghayatan bersama???



Di negara-negara yang pesat membangun seperti Malaysia, rebakan bandar semakin ketara berlaku dalam wilayah metropolitan dan juga di bandar-bandar utamanya. Ini kerana pembangunan pembandaran telah diberi tumpuan utama secara khusus dalam pembangunan wilayah fizikal negara. Ini merupakan usaha kerajaan bagi memanfaatkan sumber-sumber dan kemudahan bandar, menyediakan kepelbagaian peluang-peluang pekerjaan, memenuhi permintaan tempat tinggal kesan daripada peningkatan jumlah penduduk kawasan bandar dan juga ke arah pembandaran yang lebih global. Petempatan Kampung Melayu yang terletak di pinggiran bandar besar kini kian dihimpit oleh fenomena rebakan bandar. Sebahagiannya mengalami perubahan identiti dan lenyap dalam arus kepesatan pembangunan terancang.
Kajian-kajian di luar negara mengenalpasti impak yang pelbagai dari aspek fizikal dan bukan fizikal akibat dari rebakan bandar tetapi fokus impak yang dikaji adalah lebih secara umum terutama dalam aspek guna tanah atau pembangunan kawasan pinggir bandar secara keseluruhannya. Kajian-kajian dalam aspek rebakan bandar telah dilihat sebagai mendatangkan pelbagai impak negatif seperti isu-isu alam sekitar, konflik guna tanah, ancaman kepada aktiviti pertanian dan spekulasi pasaran tanah. Ciri-ciri rebakan bandar dijelaskan sebagai penyelerakan guna tanah bandar secara bertaburan dan melompat-lompat/‘leapfrog dan scattered’ (Harvey and Clark, 1965); kurang kesinambungan dalam corak pekembangan bandar/‘lack of continuity in urban expansion’ (Mill, 1981); pembangunan tidak tersusun dan merbahaya/‘haphazard growth and patchwork appearence’ (Peiser, 1989), dan perkembangan pembangunan yang berdensiti rendah di sekitar sempadan bandar.
Kajian-kajian terkini seperti Nelson (1999) dan Shou, G. (2000) melihat rebakan bandar sebagai proses pembangunan guna tanah bandar yang tidak bersambung dari segi spatialnya dengan bandar utama disebabkan tiada perancangan, tiada kawalan dan kurang penyelarasan.
Isu terpenting dalam mengkaji rebakan bandar di Malaysia ialah berlakunya tekanan pembangunan ke atas penduduk yang tinggal di petempatan kampung pinggir bandar dalam wilayah metropolitan. Ini kerana terdapat banyak kampung-kampung seperti kampung tradisi dan petempatan sementara yang telah didiami berpuluh-puluh tahun; ada di antaranya telah pupus dan lenyap, mengalami pengurangan penduduk (depopulation), menjadi terasing (isolated) dalam pembangunan, hilang karakter sebagai kawasan tempat tinggal atau menghadapi isu-isu berkaitan alam sekitar. Sebahagiannya pula yang kekal mengalami perubahan corak sosioekonomi dan sosiobudaya yang tidak menentu. Rebakan bandar di bandar-bandar besar Malaysia secara khususnya boleh dikaitkan dengan isu nasional terutama yang berkaitan dengan keperluan meningkatkan kualiti hidup penduduk luar bandar. Ini menjadikan kajian rebakan bandar amat penting bukan sahaja dari sudut pembangunan spatialnya tetapi juga dari sudut sosial penduduk yang berpunca daripada konflik dan dikotomi yang memisahkan bandar–luar bandar.

Di Malaysia, kampung-kampung melayu yang terletak di pinggiran bandar merupakan monumen atau simbol masyarakat luar bandar. Ianya perlu dipertahankan daripada lenyap begitu sahaja dilanda arus pembangunan yang begitu pesat. Pembangunan fizikal bandaraya telah menghimpit kampung-kampung ini dan banyak petempatan yang telah lenyap.
Kampung-kampung yang mengalami tekanan pembangunan daripada rebakan bandar menghadapi masalah sosioekonomi dan kualiti hidup yang rendah. Ini mencetuskan isu pemilikan rumah dan ketidakseimbangan sosial di kawasan pinggir bandar. Perkembangan pembandaran perlu dapat membantu matlamat sosial negara dari segi agihan dan keseimbangan kekayaan dan kemudahan. Ketidakseimbangan penduduk (sama ada dari segi kaum dan status) amat ketara dalam pemilikan rumah terutama di kawasan perumahan baru yang dibina di pinggir metropolitan.
Satu kajian impak rebakan bandar ke atas Kampung Melayu pinggiran bandar telah dijalankan menggunakan indeks pengaruh pembandaran bagi menentukan indikator impak yang meliputi aspek fizikal, sosioekonomi dan sosiobudaya Sebanyak enam belas (16) kampung pinggir bandar dikaji dengan melibatkan 367 keluarga menggunakan 84 variabel impak. .
Analisis ranking dan korelasi pengaruh jarak ke atas 84 variabel mengenalpasti 16 indikator impak yang amat signifikan:
1 Eksessibiliti ke kemudahan membelibelah yang lebih baik.
2 Pengurangan jenis kerja yang sesuai dengan kelayakan penduduk.
3 Masalah vandalism dalam kawasan lebih tinggi.
4 Jenis kediaman rumah sebuah kampung berkurangan.
5 Kemudahan asas – bekalan air dan eletrik tidak bermasalah.
6 Jalan masuk semakin mudah ke kawasan kediaman.
7 Status rumah milik sendiri berkurangan.
8 Suasana kejiranan yang semakin menurun.
9 Eksessibiliti ke kemudahan kesihatan lebih baik.
10 Tahap pendidikan ketua keluarga semakin tinggi.
11 Assessibilti penduduk ke luar kawasan lebih tinggi.
12 Pelupusan sampah mudah dilakukan.
13 Keperluan kepada aktiviti keagamaan meningkat.
14 Kadar kecurian dalam kediaman meningkat.
15 Masalah penagihan dadah dalam kawasan lebih tinggi.
16 Lokasi tempat kerja di Bandaraya meningkat.

Ujian chi-square terhadap 16 indikator impak ini pula mendapati 2 indikator iaitu
a) pengurangan bilangan jenis rumah kampung, dan
b) pengurangan pemilikan rumah sendiri,
dihadapi oleh semua zon impak dengan amat ketara.

Penemuan lebih terperinci rebakan bandar mendapati:
i. Impak lebih ketara berlaku kepada aspek bukan fizikal (sosioekonomi dan sosio budaya) daripada aspek fizikal.
ii. Tahap kualiti perumahan dan kemudahan fizikal dalam kawasan kajian adalah rendah.
iii. Kualiti hidup penduduk secara keseluruhannya juga adalah amat rendah.
iv. Faktor jarak petempatan dari sempadan bandar didapati merupakan penentu utama impak.
v. Rebakan bandar memberikan kesan lebih positif kepada aspek fizikal seperti kemudahan sosial yang baik, berbanding lebih negatif kepada aspek sosioekonomi ataupun sosiobudaya.
vi. Rebakan bandar juga memberi impak ke atas peningkatan masalah sosial seperti jenayah, kecurian dan penagihan dadah.

Bagi memastikan petempatan luar bandar berhampiran bandar besar tidak berterusan menerima tekanan pembangunan, dasar perancangan yang lebih komprehensif bagi pembangunan di pinggir bandar adalah amat diperlukan. Empat (4) perkara diberi penekanan iaitu:
(i) Pemikiran semula konsep dan kaedah membangunkan petempatan pinggir bandar dan juga kampung-kampung luar bandar.
(ii) Keperluan merentasi dikotomi bandar/luar bandar yang sedia ada dalam pengubalan dasar-dasar perancangan wilayah dan luar bandar,
(iii) Ke arah pembangunan lebih mampan dan 'integrated' bagi petempatan luar bandar di sekitar pinggir bandar,
(iv) Ke arah pewilayahan petempatan kampung secara polisentrik dan memahami implikasinya ke atas bidang perancangan wilayah dan luar bandar.


Pewilayahan petempatan luar bandar merupakan parameter perancangan ke arah peningkatan kualiti hidup penduduk luar bandar melalui pembentukan pembangunan mampan yang dinamik. Kawalan limpahan pembandaran dapat dibuat melalui pembentukan wilayah baru gabungan ciri-ciri tipologi bandar-luar bandar sebagai kawasan peralehan/‘intermediate areas’. Pembentukan wilayah ini boleh meluaskan potensi pembangunan kawasan pinggir bandar bagi menggantikan sempadan bandar yang rigid. Penemuan menyeluruh penyelidikan ini memperlihatkan kelemahan bidang perancangan bandar di Malaysia dalam mengintegrasikan hubungkait antara aspek fizikal dan bukan fizikal bagi peningkatan kehidupan penduduk yang lebih baik. Fokus perancangan bandar perlu disemak semula ke arah mengubal strategi pembangunan yang lebih menyeluruh berkaitan dengan keperluan meluas perancangan wilayah. Ini boleh memupuk ke arah kaedah merancang yang lebih holistik dalam profession perancangan bandar dan wilayah. Meneroka isu-isu perancangan di pinggir bandar menjadi semakin penting kepada bidang perancangan. Ini kerana pembangunan pesat pembandaran memberi impak yang berbagai bukan sahaja kepada penduduk luar bandar di sekitarnya malah kepada aspek-aspek penting dalam bidang perancangan seperti guna tanah, pengangkutan, alam sekitar, ekonomi dan sosial. Pewilayahan petempatan pinggir bandar boleh memupuk ke arah pengubalan dasar-dasar perancangan wilayah dan luar bandar secara lebih holistik dan berkesan.

077 - Perletakan 'Building' di Pusat Bandar - Apa yang perlu Perancang ambil tahu???

The building of cities is one of man's greatest achievements, buildings in cities come in various shapes and sizes………
Buildings in cities play three main roles - for physical, social, and economic purposes……

A building has a good human scale if its details, elements and materials allow people to feel comfortable using and approaching it………

The amount of care taken in placing and orienting a building on a site with respect to open spaces and the sun is perhaps the single most important decision to make regarding a building with respect to its response to the climate…………

Buildings must have a base, middle and a top, expressed in building design and massing………

The relationship between building facade, sidewalk and street is a critical public space in a city. Individual building facades rarely stand alone in the city. Their character and style must work together, though they need not be identical or even in the same style……

The concept of ‘Green Buildings’ are designed to reduce the overall impact of the built environment on human health and the natural environment……

Tuesday, August 3, 2010

076 - FIELD TRIP MAHASISWA PERANCANG (3 August 2010)........Menghayati Tugas Masa Depan - Suburban Development

Peka kepada Isu-isu Pembangunan Suburban di Malaysia Masakini....
Impak Kepesatan Pembangunan ke Atas Kampung Asal di Pinggir Bandar???
Prihatin & Bakal Menyahut Cabaran....

Berbincang dan Mendapatkan Maklumat daripada Ketua Kampung....
Ingin Mengkaji Akar Umbi Permasalahan....
Oh NusaJaya...Pembangunan Perlu Seimbang.....
Taburan HyperMarket perlu Dirancang dengan Baik....

Peka kepada Pembangunan dan Alam Sekitar.....

Perkampungan Tradisi di Pinggir Bandar Perlu diPulihRancang....
Semua Pihak Perlu Mendapat Nikmat Pembangunan....
Kembalikan Hak-Hak Beriadah kepada Penduduk Tempatan....
Faktor Cuaca dan Kepanasan yang melampau Perlu Ada penyelesaian Daripada Perancang????







075 - FIELD TRIP MAHASISWA PERANCANG (2 August 2010)........Menghayati Tugas Masa Depan - Mengkaji Urban Places



Ceria dalam perjalanan.......
Memerhati dan Menghayati......

Perancang Prihatin.......

Merancang untuk Generasi Masa Depan.......
Menaruh Harapan Untuk Berjaya.......






Santai.....