Thursday, July 19, 2012

137 - MENGENALI BANDAR-BANDAR DI MALAYSIA.....

Metropolitan Kuala Lumpur......Bandaraya Global.
 Pemandangan Indah lagi bersih di Pantai
Batu Buruk...
Bandar Kuala Trengganu

Bandar Muar.....Bandar di Muara Sungai yang berpotensi.

Bandar Ipoh.....Berbentuk Radial dan terus berkembang..sistem one-way trafic.


Bandaraya Johor Bahru dari Tambak Johor ....
mempunyai Iskandar Malaysia - A world in one city.


Bandar Segamat.......Bandar Persinggahan
Bandar Kulim......Menuju pembangunan Hitech.

Bandar Klang......memerlukan perancangan sistem 
lalulintas yang lebih sistematik.
Bandar Kajang......Suburban Town di Lembah Klang
mengalami banjir kilat dan kesesakan lalulintasKg Mortem..Petempatan Warisan Budaya 
di Bandar Melaka Bersejarah  
Bandaraya George Town...Perlukan pembangunan yang lebih seimbang.
Bandar Rawang....bersedia menerima impak pembangunan Metropolitan Kuala Lumpur
Bandar Kuala Lipis .....lokasi terbaik berpotensi sebagai bandar peranginan.
Bandar trafik light......Memerlukan perancangan prasarana pengangkutan fly-over..jejambat. Bandar Kota Bharu.
Jalan menuju ke Bandar Mersing.....Bandar peranginan terbesar dalam perancangan
Bandar Kota Tinggi semasa banjir besar.....telah pulih seperti sediakala dan perlukan perancangan sistem pengairan dan perparitan.12 comments:

 1. Pembandaran merupakan subjek istimewa kepada manusia...banyak ruang ilmu boleh diteroka lagi..The sprit and purpose of planning. Tkasih banyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sujud syukur saya ucapkan kepada ALLAH SWT dan saya sekeluarga sangat berterima kasih banyak kepada KI WARA atas bantuannya saya bisa mendapatkan dana ghoib dan alhamdulillah BENAR2 berhasil karna sekarang ini kehidupan saya jauh lebih baik dari sebelumnya dan semua utang2 saya sudah pada lunas semua,,!!! jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan hubungi KI WARA 085242894584 ini lah kisah nyata dari saya…beliau juga memberikan pesugihan,jual tujul,uang ghaib,bulu perindu.ATAU BUKA BLOK KI WARA

   Delete
 2. Sesiapa yang mempunyai gambar menarik mengenai bandar2 di Malaysia...dan sudi berkongsi bersama, sila post dan share di FB atau Blog...serta komen.TQVM. Bandar2 di Malaysia juga perlukan transformasi..supaya lebih selesa, selamat, menarik dan ada hubungan lebih khusus dengan alam dan Penciptanya... Doktorine Perancangan Bandar perlu lebih difahami dan diterokai.

  ReplyDelete
 3. Setuju sangat.....Banyak sangat idea diceduk dari barat..tak sesuai. Go..go..bidang perancangan bandar.

  ReplyDelete
 4. mmg menarik, tp kalo ada bandar Taiping lg bez...
  hehehe.. bandar taiping = bandar warisan..

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. salam dr, nak tanya kenapa bandar Kota Bharu dikatakan bandar traffic light

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wafie...Semasa saya melawat LI pelajar di kota Bahru, saya seringkali terperangkap dalam traffik jam kerana banyak trafik light dan simpang - almost setiap masa.. Kena rancang flyover atau jalan bertingkat untuk mengelakkan kesesakan laulintas. Itu yang perlu sangat. Wallahualam.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 7. bANDAR di Malaysia masih perlu mengekalkan ciri-ciri budayanya. Perlu selamat dan selesa.

  ReplyDelete
 8. Bandar-bandar besar di Malaysia perlu dikawal perkembangannya..Town planner perlu beri fokus kepada kaedah kawalan dan idea-idea/konsep yang lebih sesuai bagi mengelak urban sprawl..

  ReplyDelete
 9. Pada pendapat saya Dr, Bandaraya Kuala Terengganu juga mengalami masalah kesesakan trafik yg agak serius. Ini kerana kewujudan terlalu banyak trafik light dan simpang menyebabkan aliran trafik perlahan dan berlaku kesesakan lalulintas yang amat teruk terutamnya pada waktu puncak. walaupun perancangan masa sekarang Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) telah menggunapakai kaedah penyelesaian jalan sehala di kawasan bandar untuk mengurangkan kesesakan di kawasan bandar, namun ini telah menyebabkan kawasan sekitar luar bandar seperti roundabout Ladang dan persimpangan Pulau Kambing terlalu sesak.masih menjurus kepada kesesakan lalulintas. Manakala perancangan flyover memerlukan masa dan budget yang agak tinggi untuk kos pembinaannya dan kemungkinan besar menyebabkan kesesakan lalulintas semakin teruk sekiranya pembinaan flyover di laksanakan. Jambatan Sultan Mahmud misalnya terhad pembangunannya kerana lokasi di atas air dan sebarang penambahbaikan tidak dapat dilakukan kerana ia adalah jalan utama dan sebarang aktiviti di atasnya akan memberi kesan ke atas lalulintas. jadi pada pendapat aya, kewujudan jalan alternatif adalah amat penting sebelum sebarang pembangunan flyover dilaksanakan.

  ReplyDelete